Το όνειρό μας όταν ξεκινήσαμε τους ξενώνες, πριν από περίπου 25 χρόνια, ήταν να δημιουργήσουμε χώρους με απλή και συγχρόνως εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα, στο εσωτερικό του ιστορικού κτηρίου της οικογένειάς μας, οι οποίοι θα προσφέρουν ένα τόπο χαλάρωσης ξεκούρασης και παύσης ενώ συγχρόνως θα αποτελούσαν μία βολική βάση για να ανακαλύψουν την Κρήτη.

Το έργο διεκπεραιώθηκε με αργό και σταθερό ρυθμό, ώστε να εξασφαλίζει την βιωσιμότητά του, με ένα διάστημα 7 χρόνων μεταξύ της ανακαίνισης του κάθε ξενώνα.

Οι ταξιδιώτες σήμερα είναι όλο και πιο ευέλικτοι και ανοιχτοί σε νέες ιδέες που μπορούν να παραγάγουν μία θετική αλλαγή στη ζωή τους. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό η φιλοδοξία μας είναι να βοηθήσουμε τους επισκέπτες μας να αποτοξινωθούν από την ένταση της σημερινής ζωής, να αποκαταστήσουν την ζωντάνια τους με ποιοτικά βιολογικά προϊόντα και ίσως να τους εμφυσήσουμε κάποιες αξίες και πρακτικές που είναι σημαντικές για την οικογένειά μας και καίριες για το περιβάλλον και την καλύτερη ύπαρξή μας στον πλανήτη. Δεν είμαστε το κλασικό πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά προσφέρουμε αυτή την έξυπνη πολυτέλεια που αναζητούν οι ανήσυχοι ταξιδιώτες: χώρους με φυσικά υλικά, παλιά έπιπλα της οικογένεια, βιολογικά τοπικά προϊόντα και προσωποποιημένες προτάσεις.

Το Μετόχι Κινδελή θα σας αρέσει εάν:

  • Σας αρέσουν τα μέρη με ιστορία και ατέλειες
  • Η βιολογική, εποχική και τοπική τροφή είναι σημαντική για εσάς
  • Εκτιμάτε τα φυσικά υλικά (στρώματα με φυσικές ίνες)
  • Η αειφορία και η οικολογία είναι επιλογές ζωής για εσάς

Το Μετόχι Κινδελή δεν είναι ιδανικό για εσάς:

  • Σας αρέσουν οι αψεγάδιαστοι χώροι
  • Χρειάζεστε 24ωρη υπηρεσία ρεσεψιον
  • Κοιμάστε πολύ ελαφριά οπότε και ο κοντινός εθνικός δρόμος μπορεί κάποιες φορές να σας ενοχλήσει στην ησυχία της νύχτας, αν και ως τώρα δεν έχει ποτέ αποτελέσει πρόβλημα
  • Δεν θέλετε να οδηγείτε στις διακοπές σας (αλλά αυτό θα ήταν πρόβλημα οπουδήποτε στην Κρήτη εφόσον οι αποστάσεις στο νησί είναι μεγάλες)

ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΕΙΑ

Στόχος μας είναι το αγρόκτημά μας να είναι ένα βιώσιμο και αειφόρο περιβάλλον, έτσι ώστε να μπορούμε να σκεφτόμαστε οικολογικά και τοπικά, όσο το δυνατόν περισσότερο, από τα κρεβάτια μας μέχρι τα προϊόντα του μπάνιου μας και την ανακύκλωση σε όλες τις κατηγορίες απορριμάτων. Κάνουμε κομποστοποίηση και χρησιμοποιούμε φύλλα ελιάς από ντόπιους γεωργούς για κοπριά, θερμαίνουμε το νερό με ηλιακούς θερμοσίφωνες και ψάχνουμε συνεχώς τρόπους να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα και την χρήση πλαστικού στο αγρόκτημα. Στηρίζουμε τρεις τοπικές οικογένειες μέσω των εργαζομένων μας και προσπαθούμε να συνεισφέρουμε στην τοπική κοινότητα.

Το Μετόχι Κινδελή είναι ένα αγρόκτημα που ανήκει στην οικογένεια Κινδελή από το 1910.
Το κεντρικό τμήμα του κτηρίου χτίστηκε κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, ως εξοχική κατοικία, με πλούσιους κήπους και κάποιες καλλιέργειες.

Τον 17ο αιώνα, κατά την Οθωμανική κατοχή του νησιού, μία οικογένεια τουρκικής καταγωγής απέκτησε το κτήμα και το μετέτρεψε σε ένα Μετόχι, όρος που στην Κρήτη σημαίνει την συμμετοχική γεωργία του αγροκτήματος, όπου στεγάζονταν και οι εργάτες, μία διοικητική μορφή που συνεχίστηκε με επιτυχία στην ευρύτερη περιοχή του “κάμπου” για τους επόμενους αιώνες.

Μέχρι και σήμερα, 4 γενιές αργότερα, το Μετόχι Κινδελή είναι σημείο αναφοράς για την ποιότητα των προϊόντων και την μοναδική του φιλοξενία.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η οικογένεια Κινδελή μένει στο αγρόκτημα για περισσότερο από έναν αιώνα, καλλιεργώντας τα εύφορα εδάφη του, προμηθεύοντας την πόλη των Χανίων με μία ποικιλία από ποιοτικά βιολογικά φρούτα. Η οικογένεια Κινδελή πάντα ήταν εξωστρεφής, με έντονο σεβασμό στη φύση, τον πολιτισμό και τους διαφορετικούς λαούς, το φαγητό, την μουσική και ένα πάντα φιλόξενο σπίτι. Σήμερα νιώθουμε υπερήφανοι που μπορούμε να συνεχίζουμε αυτή την όμορφη κληρονομιά.

Μανόλης Κινδελής

Ο Μανόλης είναι ο άνθρωπος πίσω από το όραμα. Μεγαλωμένος σε αυτή τη γη, σπούδασε γεωπονική στην Ιταλία την δεκαετία του 70. Γυρνώντας στην Ελλάδα ανέλαβε την διαχείριση του αγροκτήματος. Ήταν ένας από τους πρώτους που ασπάστηκαν την βιολογική γεωργία στην Κρήτη και συνεχώς εξελίσσει το αγρόκτημα, αναπτύσσοντας διαφορετικές καλλιέργειες και εγκλιματίζοντας φυτά από άλλα μέρη του πλανήτη στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής μας.

Στις αρχές του 90 αποφάσισε να μοιραστεί το σπίτι μας και τους καρπούς του, με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αναστηλώνοντας με συνέπεια και επιμέλεια το παλιό ελαιοτριβείο του αγροκτήματος σε ένα ιδιαίτερο χώρο φιλοξενίας. Αυτό τον καιρό ο Μανόλης αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στα φρούτα και τα φυτά του. Τα άλλα πάθη του είναι το Μπούτο, τα ταξίδια, η ασπρόμαυρη φωτογραφία και οι γάτες του.

Δανάη Κινδελή

Η Δανάη είναι η ανιψιά του Μανόλη και κόρη του αδερφού του Κυριάκου και της Βάννας. Μεγάλωσε στο Μετόχι μαθαίνοντας να αγαπάει αυτή την γη, τα φυτά της και τα ζωντανά της πλάσματα. Άφησε τα Χανιά για τις σπουδές της και 13 χρόνια αργότερα επέστρεψε με δύο Μεταπτυχιακά, μία πλούσια επαγγελματική σταδιοδρομία, από το χώρο της μόδας μέχρι τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχοντας ζήσει σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις και ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου, ελκόμενη από τις εικόνες που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα της και την αγάπη για τον εκλιπόντα πατέρα της…
Ανέλαβε την διοίκηση του Μετοχιού Κινδελή και ανέπτυξε διάφορες δραστηριότητες γύρω από την γαστρονομία, την ευεξία, τον σεβασμό στη φύση, βασιζόμενη στην ιστορία και την ταυτότητα του τόπου, το κληροδότημα της οικογένειάς της, σε αρμονία με την προσωπική της διαδρομή και αισθητική. Της αρέσει να γνωρίζει προσωπικά και να καθοδηγεί τους επισκέπτες μας. Της αρέσει να μαγειρεύει, να ταξιδεύει, αγαπάει τη θάλασσα, την φύση και τα σκυλιά της.

Κύνθια Κινδελή

Το νεότερο μέλος της οικογένειας Κινδελή, η Κύνθια είναι αδελφή της Δανάης. Επίσης μεγαλωμένη στο Μετόχι, έφυγε για να σπουδάσει φωτογραφία στο Παρίσι. Σήμερα μένει στην Αθήνα, όπου δουλεύει με πάθος ως φωτογράφος. Η Κύνθια κληρονόμησε το πάθος για το καλό φαγητό, την μουσική και τη γιορτή από τον πατέρα της, τον Κυριάκο. Συχνά βρίσκεται με την αδελφή της στο Μετόχι για να δημιουργήσουν καινούρια εγχειρήματα και εμπειρίες, κυρίως γύρω από το φαγητό.

Βάννα Νινιού-Κινδελή

Η Βάννα είναι η μητέρα της Δανάης και της Κύνθιας. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ήρθε στα Χανιά πριν από 40 χρόνια για να δουλέψει ως αρχαιολόγος και ερωτεύτηκε τον τόπο αυτό και τον Κυριάκο, τον εκλιπόντα σύζυγό της. Σήμερα αφιερώνει τον χρόνο της κυρίως στην έρευνα γύρω από τα ευρήματά της και λιγότερο στην ανασκαφή. Δεν είναι εύκολο να την δείτε, καθώς τείνει να κρύβεται στα βιβλία της. Μένει και εκείνη στο Μετόχι, αγαπάει την μουσική, κυρίως την κλασική και την τζαζ, την τέχνη και το design, την λογοτεχνία, τα ζώα και πάνω από όλα, τις κόρες της.

 

Το υπόλοιπο της ομάδας
Μαρία

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Η αγάπη της για τον τόπο αυτό την οδήγησε να ασχοληθεί με την καλή πλευρά του τουρισμού και έτσι τα μονοπάτια μας διασταυρώθηκαν πριν 20 χρόνια. Έκτοτε διαχειρίζεται τις κρατήσεις του Μετοχιού Κινδελή και είναι η πολύτιμη συνεργάτιδα μας σε κάθε βήμα. Η Μαρία έχει δύο γιούς και δύο σκύλους.

Λίντα

Η Λίντα γεννήθηκε στην Αλβανία και δουλεύει στους ξενώνες μας από όταν πρωτοέφτασε στην Ελλάδα, πριν 20 χρόνια. Είναι η ψυχή του Μετοχιού, φροντίζοντας κάθε λεπτομέρεια, κρατώντας τους ξενώνες καθαρούς και ζεστούς, με κύριο μέλημά της να νιώθουν οι επισκέπτες μας σαν στο σπίτι τους. Η Λίντα έχει δύο γιους, μία κόρη και ένα εγγονάκι.

Άρης

Ο Άρης επίσης γεννήθηκε στην Αλβανία και ήρθε στην Ελλάδα όταν ήταν 18 χρονών. Εργάστηκε σε διάφορους τομείς αλλά το μεγαλύτερο ταλέντο του είναι οι λαχανόκηποι και τα φυτά. Φροντίζει τους κήπους μας, τις πισίνες, τις αυλές και τον λαχανόκηπο. Έχει δύο μικρά παιδιά.

Η Ινδική οικογένεια

Μία οικογένεια από το Πουντζάμπ της Ινδίας, που μένει επίσης στο αγρόκτημα, φροντίζει εδώ και περίπου 20 χρόνια τη γη και τα προϊόντα μας. Μπορεί να τους δείτε στα χωράφια να χαμογελούν από απόσταση. Έχουν 3 παιδιά και ένα εγγονάκι.